Tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

  BARCSAY ISKOLA

   Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
   2000 Szentendre, Kálvária út 18.

November 19-én nyílt meg a tanév gyerekrajz kiállítása. Az idei évben természetesen ez az esemény is iskolánk 40 éves fennállásához kapcsolódik. 

Bővebben...

November hónapban a 3.b osztály (of. Mizsányiné Kovács Judit, Sümeghy-F. Mária) a pályaorientációs nap keretében ellátogatott Pomázra az ICO gyárba. Előadást tartottak nekünk a toll történetéről, a gyár fejlődéséről. Betekinthettünk a gyártás folyamatába. Nagyszerű élményben volt részünk, amit szívből köszönünk az ICO vezetőségének és dolgozóinak.

Sümeghy Marcsi

A Rádió Szentendre Iránytű című műsorának vendégei voltak Dr. Bilonka Judit a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola jelenlegi igazgatója és Torbáné Ballagó Zsuzsanna, az intézmény előző vezetője. A beszélgetés aktualitását az adja, hogy az iskola idén ünnepli 40. születèsnapját.A felvétel itt hallgatható meg:

https://www.szentendre.media.hu/radio-szentendre/hanganyagok/iranytu/iranytu-szentendrei-barcsay-jeno-altalanos-iskola-dr-bilonka-judit-es-torbane-ballago-zsuzsanna 

 

A Barcsay Iskola Galériában formabontó jubileumi kiállítást rendeztünk az eddigi 25 év anyagából. A virtuális kiállítás október 22-én nyílt meg és november 14-ig megtekinthető a Barcsay Iskola színháztermének galériáján, tanítási napokon, 8 és 17 óra között.

Bővebben...

Október 4-én ismét felavattuk a csibéket! Hagyományinkhoz híven az iskola hatodikos diákjai ismét vetélkedősorozattal és csibeavatóval készültek az ötödikesek felavatására. A forgatókönyv a szokásos módon alakult: különböző helyszíneken vetélkedők, akadálypályák, játékos feladatok várták a gyerekeket. A színházteremben a négy ötödikes osztály műsorral készült, melyben bemutatkoztak, így kicsit megismerhetük őket közelebbről is. Az előadások után a vetélkedők eredményhirdetésére került sor. A programokat az esti suli-buli zárta és koronázta meg. Köszönjük a szervezést az osztályfőnököknek és a  DÖK-nek, valamint Bánfi Katalin DÖK elnöknek!

A remek hangulatról a képek is árulkodnak:

További képek is megtekinthetők:

https://photos.app.goo.gl/mrkVUmLVAE9VHo7C6

Szeretettel várunk minden iskolába készülő kisgyermeket szüleivel együtt a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskolába 2019. november 21-én csütörtökön  iskolába csalogatónkra. Gyülekező 16.10-kor, kezdés 16.25-kor.

Eleven emlékek a szemtanúktól : Rendhagyó tisztelgés a Barcsay Iskolában az 1956 októberi események előtt

Izgatott gyermeksereg gyűlt össze iskolánk több helyszínén az október 23. előtti napokban. Idén három olyan kedves vendéget fogadhattunk az iskolánkban, akik közül egyikük gyermekként, ketten pedig, aktív résztvevő fiatalként élték meg a 63 évvel ezelőtti eseményeket .

Perjéssy Barnabásné Sárika néni, Bonifert Ferenc és Varga László emlékezett, mesélt az akkori eseményekről, idézte fel színesen és megrázóan, olykor keményen vagy épp meghatóan fiatalkoruk felejthetetlen napjait, melyek egyben magyar nemzetünk felejthetetlen napjaivá is váltak.

A termekben tiszteletteljes csendben, meglepetten és együtt érzően, kíváncsian és hitetlenkedve hallgatott a fiatal közönség. Érezték, hogy ez ,a most már a  dédijük korában járó néni és bácsi ,akkor, náluk alig pár évvel idősebben , valami nagy dolgot csinált, sors és nemzetfordító események részeseivé vált. Hogy a sok, sok fiatal Sárika néni, Laci bácsi és Feri bácsi arc a történelemkönyveikből, most megelevenedik és visszaröpíti őket ebbe a számukra eddig csak a papírlapokon, filmeken látott múltba.

Igen , minden valóság volt.

Nem voltunk hősök – mondták ők mindannyian, fiatalok voltunk, akiket vitt a lelkesedés , akik hittek az igazság erejében, a szabadság viharában.

Köszönjük nekik és még sokáig visszavárjuk őket!

 A zene világnapja?

Akkor mi hangversenyre megyünk, avagy gyerekek muzsikálnak gyerekeknek               

Szeptember 30-án buszba ültünk és a MÜPA fesztivál termében, gyerekeknek rendezett hangversenyen ámuldoztunk, hogy bizony, mennyi tehetséges és szorgalmas gyerek készült erre a napra azért, hogy mi most a zene ünnepe alkalmából őket hallgathassuk.

A budapesti Tóth Aladár Zeneiskola növendékei muzsikáltak különböző hangszereken, de kis hangszeregyüttesek és egy gyerekekből álló kis szimfonikus zenekar előadására is rácsodálkozhattunk.

A ,,Lecsengetőben” aztán jól kikérdezgethettük őket: Sokat gyakoroltok? Zenészek akartok lenni, ha nagyok lesztek? Mikor kezdtétek el a zenetanulást? Szeretitek a szolfézst? Nem izgultok a színpadon? - ilyen és efféle kérdések záporoztak a kicsi és kamasz zenészek felé, az előadás után a MÜPA ,, zászlóterében”.

Kodály Zoltán szavai illenek leginkább e sorok végére:

,,Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon.

A zene tápláló,vígasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

 

A 6.a osztály és Kriszta néni