Tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

  BARCSAY ISKOLA

   Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
   2000 Szentendre, Kálvária út 18.

Hányféleképpen lehet mézeskalácsot díszíteni? Milyen asztaldíszekkel dobhatjuk fel otthonunkat? Mivel lepjük meg a nagymamát, nagypapát, anyut, aput, legjobb barátunkat?

Bővebben...

2017. november 24-én került iskolánkban megrendezésre a városi angol/német vers- és prózamondó verseny. Az idei volt a harmadik alkalom, mikor is Szentendre felső tagozatosait meginvitáltuk, hogy idegen nyelven mutassák be előadói képességüket.

Bővebben...

Kedves Szülők, akik gyermekükkel az iskolába lépés előtt állnak!

 
Szeretettel ajánljuk Önöknek a Szentendre Rádió riportműsorát, amelyben iskolapszichológus kolléganőnkkel, Illés Zsófiával Cservenkáné Pálfi Zsuzsanna és Nagy Mariann beszélget az iskolába lépést érintő kérdésekről.
 
A műsort az alábbi linken érhetik el:

http://www.radioszentendre.hu/musor/uton

2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az évet az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította. Iskolánk is tiszteleg a nagy költőnk előtt, így november hónap folyamán a humán munkaközösség több versenyt, vetélkedőt is szervez.

November 17. Arany János "Családi kör" - versmondó verseny az 5. és 6. évfolyamnak

November 24. Arany János balladái - balladamondó verseny a 7. és 8. évfolyamnak

December 1. Arany János játékai - csapatverseny az 5. és 6. osztályoknak

 

A versenyek, vetélkedők helyszíne mindhárom esetben  könyvtár, 14 órától.

 

A "Családi kör" versmondó verseny helyezettjei:

5. évfolyamon

1. helyzett: Fejes Csaba (5.d)

 

2. helyezett: Aszalós Szimonetta (5.e)

 

3. helyezett: Tóth Szonja (5.a)

 

6. évfolyamon:

1. helyezett: Fadgyas Péter (6.d)

 

A Balladamondó verseny helyezettjei:

1. helyezett: Tűzkő Bora (7.e)

2. helyezett: Szűcs Karolina (7.e) és Ujhely Csenge (7.c)

 

3. helyezett: Völgyesi Anna Sára (8.d)

 

Az 5. és 6. évfolyamosok között rendezett csapatverseny eredényei:

abszolút első helyezett az 5.a osztály csapata (legtöbb pontot érték el)

5. évfolyamon: I. helyezett: 5.a, II. helyezett: 5.b, III. helyezett: 5.d csapata

6. évfolyamon: I. helyezett: 6.c, II. 6.d, III. helyezett: 6.b csapata

 

 

Köszönet a felkészítő tanároknak: Sőrés Mariannának, Szebelédi Ritának, Knirsch Györgyinek, Huba Lillának és Regősné Róna Csillának. A verseny technikai lebonyolításáért Cservenkáné Pálfi Zsuzsannának

 

Felvételek a versenyekről:

https://www.youtube.com/watch?v=JZL7jSdz7I8

https://www.youtube.com/watch?v=cdoN-tozcAo&feature=youtu.be

 

További képek a versenyekről:

 

Szentendre Város Önkormányzata immár harmadik alkalommal az idei évben is megrendezi a helyismereti vetélkedő sorozatát. A verseny a 2017/18-as tanévben a város hetedik évfolyamos tanulóinak van meghirdetve. Iskolánkat egy több osztályból verbuválódott 8 fős csapat képviseli. A játék öt fordulóból áll, az idei év témája a Dumtsa év, valamint a Szentendrei Festők Társasága megalapításának 90. évfordulója. A város vezetése értékes jutalmakkal díjazza a helyezetteket: 300 000, 200 000, 100 000 vagy 40 000 Ft-ot nyerhetnek az iskolák, ami tetszés szerint felhasználható az egész iskolaközösség javára.

Az első forduló 2017. november 27-én lesz, témája: Hogyan lett Szentendre igazi város?

A feladatok kapcsolódnak a városban megtekinthető Múlt a mélyben, valamint Ezüstkor. Szentendre századfordító évtizedei, a modern város kezdetei (1870-1920) kiállításokhoz.

 

A gyerekek a következő helytörténeti anyagból készülhetnek a versenyre:

 

A vetélkedő hivatalos tájékoztató itt olvasható:

 

A barcsays csapatnak jó felkészülést és sikeres játékot kívánunk!

Felkészítő tanárok: Sőrés Marianna és Cservenkáné Pálfi Zsuzsanna

Kedves Látogatóink!

Iskolánk 7.c osztálya benevezett a Zöldsuli pályázatba.

A rövid leírás az alábbi linken érhető el:

http://www.cetelemzoldsuli.hu/szavazas

Pest megye - Szentendre adatok alatt olvasható a rövid leírás az osztály munkájáról.

Örömmel vesszük a támogató szavazatokat,

Varga Anna tanárnő és a 7.c osztály nevében is.

 

 

 

 

November 10-én, egy szép őszi pénteki napon iskolánk aulája ismét csodálatos gyerekrajzokkal telt meg. Az őszi BIG kiállítás idei témája az országszerte évfordulósként ünnepelt Arany János volt. Az alsós évfolyamok A fülemüle, a Tudós macskája, a Rózsa és Ibolya Arany műveket illusztrálták. Az 5. évfolyam a Családi kört, a 6. évfolyam a Walesi bárdok című verset, a 7. évfolyam a Toldit, a nyolcadikosok Arany balladáit használták fel, hogy szebbnél szebb műveket készíthessenek. Az iskola valamennyi tanulója szeptember óta készült a kiállításra. A legremekebb műveket a rajztanárokból álló szakmai zsűri választotta ki.

A kiállítás megnyitója a 3. órában zajlott. Huba Lilla magyartanár által vezetett színjátszó-kör tanulói Arany János Pázmán lovag vígballadáját játszották el. A kiállítást S.Kovács Mária rajztanárnő és Nyáry Bernadett színművésznő beszéde nyitotta meg.

A szereposztás: Pázmán lovag: Skorán Dávid (6.b), Éva: Molnár - Karsa Virág (7.c), mesélők: Lázár Emese (7.c), Vieland Anna (7.c), bolond: Banos Attila (7.c), király: Nyikonyuk Gergely (7.c), Panni, a bábos: Czebe Tünde Boróka (7.c), Gunda,királyi szolga: Kiss Rege Luca (5.a), Őr, bábos: Sima Darinka (7.c), Katona, őr: Torma Lilla (7.c)

Gratulálunk a gyerekeknek az előadáshoz és a remekművekhez!

Az alkotások az aulában néhány napig még biztosan megtekinthetők!

Beszámoló a kiállításról:

Rajzkiállítás-megnyitó a Barcsayban

2017. november 10-én gyermekrajz-kiállítás megnyitó volt az iskolánkban. Minden évfolyamnak lehetett Arany János verseket illusztrálni. A műsor elején felsős gyerekek adtak elő egy Mátyás mesét. Az egyik tanár néni elmondta, hogy mit kell tudnunk erről a megnyitóról és miért szervezték meg. Ezek után jött egy színész, akit Nyáry Bernadettnek hívnak. Beszélgettünk vele a szegénységről, gazdaságról, a szerénységről és még sok más érdekességről. Nekem nagyon tetszett a megnyitó, mert ki volt állítva a rajzom és kaptunk egy kis csokit is. Remélem mindenki más is jól érezte magát.

Újházy Zsófi 4.b

 

Tisztelgés a múlt nagyjai előtt

 

Október 20-án rendhagyó módon emlékeztünk meg a 23-ai ünnepről. A 8.-os évfolyam ellátogatott Budapestre, a Kerepesi temetőbe, új nevén a Fiumei Úti Sírkertbe.

 Ködös, hideg reggel volt aznap. Busszal indultunk az iskolától, az út kellemes volt odafelé. Ahogy megérkeztünk egy nagy fekete kapu állt előttünk. Kiszálltunk a buszból és visszamentünk a főbejárathoz, ahol vártuk az idegenvezetőket. Elindultunk az úton előre és követtük őt. Elsőnek az 56-osoknak felépített sírnál álltunk meg, ahol gyertyákkal és verssel emlékeztünk meg róluk. Tovább indultunk a Kossuth-mauzóleumhoz, megálltunk előtte és mielőtt bementünk volna meghallgattunk pár érdekességet róla. Végre bementünk a nagy síremlékbe, ami gyönyörű volt. A mauzóleumban is megtudtunk sok-sok érdekességet a síremlék keletkezéséről és történetéről. További sírokat is megnéztünk, ahol az idegenvezető beszélt az adott személy életéről. Ezt követően elmentünk a Deák Ferenc mauzóleumához. Megtudtuk ott például azt, hogy Deák Ferenc letisztult, egyszerű síremléket szeretett volna, viszont magasat, hogy kifejezze a személyiségét. Ekkorra a nap teljesen kisütött és szép idő lett a zord reggel után. A kedves és segítőteljes idegenvezetőnk elköszönt tőlünk. Atérkép segítségével nagy nehezen megtaláltuk Barcsay Jenő sírját, ahol gyertyagyújtással emlékeztünk meg róla.

Ezt követően visszamentünk a buszhoz, s elindultunk az iskolába.

Bódi Péter 8.c

 

M E G H Í V Ó 

Szeretettel várunk minden iskolába készülő  gyermeket és érdeklődő szülőt,

2017. november 23-án

a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola „KAPUNYITOGATÓ” programjára.

Gyülekező: 16.20-tól

A rendezvény fél 5-kor kezdődik az aulában.
Előre is köszönjük a fenti időpont   
figyelembevételét és pontos betartását!

Barcsangócia Nagytanácsa


Kedves Szülők!

 Amíg a gyerekek játékos feladatokon vesznek részt, Önöket szeretettel várjuk a Színházterembe, ahol egy rövid fórumon bemutatjuk iskolánkat.

Megismerhetik céljainkat, elképzeléseinket, és azokat a lehetőségeket, amiket gyermeküknek a Barcsay Jenő Általános Iskolában kínálni tudunk.

Az iskola vezetősége